Salată de Vinete: Rețeta Clasică a lui Radu Anton Roman
Deosebit de gustoasă, ușor de preparat și savurată cu plăcere în orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv nelipsit de pe mesele românilor. Cu maioneză sau fără, această rețetă delicioasă o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Ingrediente:
- 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
- 1 pahar untdelemn
- 1 ceapă roșie, mare
- 1 lingură oțet de mere
- 2 roșii coapte
- Sare, piper după gust
Mod de preparare:
- Prepararea vinetelor:
- Puneți vinetele la fript pe foc viu, pe toate părțile, până se înmoaie.
- Curățați imediat cojile arse, sărați vinetele și puneți-le la scurs pe un fund înclinat, cel puțin o oră.
- Pregătirea cepei:
- Tocați mărunt ceapa, spălați-o rapid într-un jet de apă rece pentru a elimina amăreala oxidată și scurgeți-o bine.
- Amestecați ceapa cu oțetul.
- Prepararea salatei:
- Tocați vinetele până devin o pastă.
- Frecați pasta de vinete cu ulei, adăugându-l treptat, până când compoziția se întărește și devine spumoasă.
- Adăugați sosul de ceapă cu oțet și, dacă este necesar, piper.
- Ornarea:
- Ornați salata cu felii de roșii.
Taine:
- Se pot adăuga 1-2 linguri de smântână și 3-5 căței de usturoi pisați pentru un plus de savoare.
- Vinetele scurse și tocate pot fi gătite și cu maioneză. După ce au fost curățate, se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenușuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri de zeamă de lămâie, 1 vârf de linguriță de piper măcinat, 1 lingură de smântână de frișcă și 3 căței de usturoi pisați.
Maioneza pentru salata de vinete:
- Bateți 2 gălbenușuri de ou cu 200 ml de untdelemn.
- Adăugați 2 linguri de zeamă de lămâie, 1 vârf de linguriță de piper măcinat, 1 lingură de smântână de frișcă și 3 căței de usturoi pisați.
- Amestecați bine până obțineți o maioneză omogenă.
Despre Radu Anton Roman: Radu Anton Roman, în cei 57 de ani de viață, a fost gazetar, scriitor, realizator TV, vânător și pescar sportiv. A publicat poezii, însemnări de călătorie, romane și eseuri. Din 1997 s-a dedicat și domeniului gastronomic, publicând în 1998 una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei românești: „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia).
Poftă bună!