Tort de Ciocolată
Ingrediente pentru Tort:
- 2 căni (240g) de făină de grâu
- 1 cană (200g) de zahăr
- 1 cană (80g) de cacao neîndulcită
- 1 linguriță (5g) de praf de copt
- 1 linguriță (5g) de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță (2.5g) de sare
- 2 ouă mari
- 1 cană (240ml) de lapte
- 1/2 cană (120ml) de ulei vegetal
- 2 lingurițe (10ml) de extract de vanilie
- 1 cană (240ml) de apă clocotită
Ingrediente pentru Glazură:
- 200g de ciocolată semi-dulce, tocată
- 200ml de smântână pentru frișcă
Instrucțiuni:
Pregătirea Tortului:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C (350°F). Ungeți și tapetați cu făină o tavă de copt (aproximativ 22×33 cm sau 9×13 inci).
- Într-un bol mare, cerneți împreună făina, zahărul, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.
- Adăugați ouăle, laptele, uleiul și extractul de vanilie peste ingredientele uscate. Amestecați bine până obțineți un aluat omogen.
- Adăugați apa clocotită în aluat, amestecând ușor până se combină. Aluatul va fi foarte lichid, ceea ce este normal.
- Turnați aluatul în tava pregătită și coaceți timp de 30-35 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în centrul tortului iese curată.
- Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească în tavă timp de 10 minute înainte de a transfera pe un grătar de răcire.
Pregătirea Glazurii:
- Într-un bol rezistent la căldură, puneți ciocolata semi-dulce tocată.
- Încălziți smântâna într-o cratiță până începe să fiarbă. Turnați smântâna fierbinte peste ciocolată și lăsați să stea timp de 5 minute.
- Amestecați până obțineți o cremă netedă și lucioasă. Lăsați să se răcească ușor înainte de a o folosi.
Asamblarea Tortului:
- Când tortul este complet răcit, întindeți glazura de ciocolată deasupra.
- Dacă doriți, decorați cu fulgi de ciocolată, bomboane sau fructe proaspete.
Servire:
- Tăiați în bucăți și serviți. Acest tort este perfect pentru orice ocazie și este deosebit de delicios alături de un pahar de lapte sau o ceașcă de cafea.
Bucurați-vă de acest tort de ciocolată rapid și ușor, cu o textură pufoasă și umedă!