Zacuscă de fasole verde 🫛 O zacuscă gustoasă și savuroasă, perfectă pentru zilele de toamnă
O rețetă gustoasă și savuroasă, perfectă pentru a fi savurată pe pâine proaspătă sau ca garnitură.
Ingrediente necesare:
- 1 kg ceapă
- 1 kg ardei gras roșu
- 1 L suc gros de roșii
- 3 morcovi
- Sare, piper, ardei iute (după gust)
- 100 ml ulei
- 1 frunză de dafin
- Câteva frunze de țelină
- 2-3 căței de usturoi
- 1 kg fasole verde (fragedă)
Mod de preparare:
- Coacem ardeii pe grătar sau la cuptor, apoi îi curățăm de coajă și semințe. În paralel, tocăm mărunt ceapa și o punem la foc împreună cu uleiul, un pic de apă, ardeiul iute și morcovul ras.
- Amestecăm bine și lăsăm ceapa și morcovul să se înăbușe pe foc mic, până se înmoaie. După aceea, adăugăm fasolea verde (spălată, curățată de codițe și tăiată în bucăți de 1 cm).
- Când toate legumele sunt moi, adăugăm ardeii copți tăiați felii, sucul de roșii, sarea, piperul, frunzele de țelină și frunza de dafin. Lăsăm zacusca să fiarbă pe foc mic, amestecând din când în când, până când sosul scade și uleiul se ridică la suprafață.
- La final, adăugăm usturoiul pisat, lăsăm zacusca să mai dea într-un clocot și apoi o luăm de pe foc.
- După ce zacusca se răcește puțin, o transferăm în borcane curate și sterilizate. Închidem borcanele cu capace sterilizate.
- Sterilizăm borcanele la bain-marie timp de 30 de minute din momentul în care apa începe să clocotească. Lăsăm borcanele să se răcească lent în apă, până a doua zi.
- A doua zi, verificăm borcanele să fie bine sigilate și le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă!
Poftă bună!